Sprekers

Carola Schouten

(Den Bosch, 1977) is Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit in het kabinet-Rutte-III. Zij studeerde bedrijfskunde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Schouten werkte als beleidsmedewerker werk en inkomen op het Ministerie van Sociale Zaken en werd later Tweede Kamerlid voor de ChristenUnie. Minister Schouten zal met ons nadenken over voedsel, landbouw en de positie van Nederlandse boeren. Zij hoopt ons aan te denken te zetten en zal iets vertellen over haar eigen drijfveren als minister.

Sigrid Kaag

(Rijswijk, 1961) is Minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte-III. Zij studeerde Midden-Oosten Studies en Internationale betrekkingen in Leiden, Caïro, Exeter en Oxford. Na haar studie werkte ze voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, Shell en als diplomaat bij de Verenigde Naties. Kaag was bij de VN onder meer Speciaal Gezant in Syrië en later in Libanon. Minister Kaag zal spreken over eerlijke handel in internationaal perspectief, waarbij ook het kabinetsbeleid ten aanzien van dit onderwerp toegelicht zal worden.

Ankie Broekers-Knol

Ankie Broekers-Knol (1946) is sinds 2 juli 2013 Voorzitter van de Eerste Kamer. Vanaf 2 oktober 2001 is zij lid van de VVD-fractie in de Eerste Kamer. Zij was directeur afdeling Moot Court van de Juridische faculteit van de Universiteit Leiden. Ook was zij lid van de gemeenteraad van Bloemendaal. Daarnaast was zijn lid van de Parlementaire Assemblée van de Raad van Europa, en lid van de delegatie COSAC.

Ben Knapen

(Kaatsheuvel, 1951) zit namens het CDA in de Eerste Kamer. Daarvoor was hij staatssecretaris van Europese Zaken en Ontwikkelingssamenwerking in het kabinet Rutte-I. Hij studeerde Moderne Geschiedenis in Nijmegen. Voor hij de politiek inging, werkte Knapen als docent geschiedenis in Veghel, als correspondent voor het NOS Journaal en het NRC, in onder andere Duitsland en de Verenigde Staten en als hoogleraar aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. Knapen zal spreken over ontwikkelingssamenwerking en hoe het Nederlandse beleid ten aanzien hiervan veranderd is in de loop der jaren.

Jaap van Wenum

is in het dagelijks leven boer in Kootwijkerbroek en voorzitter van de vakgroep LTO Nederland Akkerbouw. Van Wenum is gespecialiseerd in gewasbescherming en maakt zich hard voor de positie van (jonge) boeren in Nederland. Hij zal samen met onze voorzitter commissie Duurzame Ontwikkeling en Landbouw (DOL) Pieter Meijers het gesprek aangaan met Minister Schouten. Zij zullen het hebben over voedselverspilling, de positie van (jonge) boeren in Nederland en de fosfaatrechtenproblematiek.

Emy Demkes

(Voorburg, 1995) is freelance journalist en schrijft voornamelijk over de achtergronden van kledingwereld, voor onder meer De Correspondent en OneWorld. Emy studeerde journalistiek aan de Fontys Hogeschool in Tilburg en raakte tijdens haar studententijd gegrepen door de wereld achter kleding. Als geen ander weet zij wat voor invloed de vraag naar goedkope kleding heeft op mens, dier en milieu. Emy hoopt ons aan het denken te zetten over de gevolgen van onze ‘honger’ naar fast fashion, ons consumptiegedrag en misstanden in kledingindustrie.

Kees van der Staaij

(Vlaardingen, 1968) is fractievoorzitter van de SGP in de Tweede Kamer. Hij studeerde rechten aan de Universiteit Leiden. Na zijn dienstplicht werkte hij bij de Raad van State, totdat hij in 1998 op 29-jarige leeftijd Tweede Kamerlid werd. Vanuit zijn werk als volksvertegenwoordiger probeert Van der Staaij met zijn collega’s een bijdrage te leveren aan eerlijke handel in Nederland en daarbuiten.